Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Redakcja Familie Redakcja 2019-09-11 12:59:43
Autor zdjęcia/źródło: @materiały Partnera artykułu
Podstawą zdrowej diety są warzywa. Zdaniem naukowców możemy je jeść bez ograniczeń. Im więcej, tym lepiej. Jeśli chcemy więc wdrożyć zdrową dietę i, jednocześnie, nigdy nie czuć głodu, stawiajmy na te cuda natury. Dojrzałe pomidory, młoda kapusta, czerwona papryka, szczypior, kiszone ogórki… Ile osób, tyle gustów. Warzywa możemy jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej, a więc pieczone, gotowane, przygotowane na parze. W idealnym świecie unikamy smażenia, ale placki z cukinii czasem przemawiają głośniej niż zdrowy rozsądek.
Warzywa powinny więc stanowić podstawę naszego menu. A w czym jest ich najwięcej? W sałatkach oczywiście! Każdego dnia do pracy warto przygotować zestaw ulubionych warzyw pokrojonych kostkę. Do tego pyszny sos, np. klasyczny, lekki winegret. Przyda się też trochę białka, np. w postaci podpieczonej piersi z kurczaka lub sera feta. I uczta gotowa!
A teraz coś dla prawdziwych łasuchów. Czy pizza może być zdrowa? Oczywiście! Kluczem do sukcesu jest odpowiednie ciasto i odżywcze, świeże dodatki najwyższej jakości. Liczy się dobry produkt, bez którego nie uda nam się stworzyć smacznego dania. Aby dodać plackowi właściwości prozdrowotnych, przygotujmy go na pełnoziarnistej mące. Stanie się wtedy bogatym źródłem błonnika cennego dla naszych jelit. Do tego sos z dojrzałych pomidorów i warzywne dodatki na szczycie.
Taki obiad można przygotować spokojnie dzień wcześniej i podzielić na porcje, które wygodnie zapakujemy do pudełka. Samo jedzenie nie powinno stanowić problemu. Pizzę można zajadać zarówno sztućcami, jak i dłońmi. Pysznie i zdrowo.
A jeśli nie mamy czasu na samodzielne przygotowania dania, wybierzmy się do jednej z pizzerii w Warszawie czy Poznaniu i sprawdźmy, jaką ma dla nas ofertę. Stawiajmy na dania pełne warzyw, tworzone na bazie wysokiej jakości produktów. Tak, by mieć pewność, że będą zdrowe i pożywne. Pizza w Warszawie w dobrym lokalu może być tak samo odżywcza, jak ta przygotowana w domu.
Pamiętajmy również o nawodnieniu. Nawet najzdrowsze potrawy w niczym nie pomogą, jeśli nie będziemy pić odpowiednich ilości wody. Przynajmniej dwa litry dziennie czystej wody to podstawa. A do tego naturalne soki, ziołowe herbaty, kawa w rozsądnych ilościach. Płyn to życie – pamiętajmy o tym!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.